Lucie Šumová: JAKÝ BYL KURZ VAŘENÍ?

JAKÝ BYL KURZ VAŘENÍ?

By | 20:00 6 comments


Poslední dny jsem pořád někde lítala a bylo to skvělý! Stále se cosi dělo, různé akce a furt něco nového. Baví mě to a vždy se o to pak s Vámi ráda podělím, jen mi to trochu trvá. Ten čas tak letí! Už je to dva týdny zpátky, co jsem byla na kurzu vaření, který jsem si moc užila. Víte, že miluju jídlo. Na mém Instagramu ho vidíte pořád, hlavně v Instastories. Ani o tento zážitek jsem Vás tam neochudila, haha. Rozhodla jsem se, že Vám o tom řeknu víc a připravím o kurzu vaření speciální post. Jestli to čteš, tak sláva, protože článek je na světě!

Kurz vaření byl na téma steaková masa, mňam! Kromě toho, že jsme se dozvěděli plno věcí, tak jsme si na všech dobrotách pochutnali. Sice nejsem žádná velká kuchařka, ale bylo to opravdu hezký a hlavně to byla zábava. Myslím si, že takový kurz musí být pro někoho i hezkým dárkem. To jen takový malý tip pro Vás. Pro mě to bylo něco nového, byla jsem na kurzu vaření poprvé a užila jsem si to.


Byla jsem na kurzu vaření od Catleru, jak jsem již psala, tak byl na téma steakové maso. Školil nás šoumen Dalibor Navrátil, víno teklo proudem a byl to opravdu kulinářský zážitek.
Začínalo se v 16 hodin a končilo se po osmé hodině. Vše jsem se pro Vás snažila zdokumentovat a díky kamarádce Dáše, která šla se mnou, pro Vás mám i zapsané poznámky, tak se tu dozvíte tipy od Dalibora a ukážu Vám, co jsme měli dobrého. Třeba si něco zkusíte doma a nebo mi povíte, jak to děláte Vy. Já se zrovna zítra na steak s bramborama Louisiane chystám, protože budeme doma slavit, tak to chce pořádný jídlo a to tohle vážně je! Tak pojďme na to! Vezmu to sice stručně, ale bude to stát za to.



Jak si pochutnat na chobotnici?

Dalibor má v oblibě vše několikrát opakovat a jelikož u chobotnice řekl "bez soli" asi tak patnáctkrát, tak to myslel určitě zcela vážně a je to důležité. Dále voda, cukr, mrkev, bílé víno, pepř, cibule a 2,5kg mražené chobotnice. Takže si připravte ten největší hrnec. Až budete ponořovat chobotnici do hrnce, tak hlavně pomalu. Nejlepší je ponořit konce chapadel do vařící vody, vytáhnout, chvíli počkat a pak zase ponořit a toto několikrát zopakovat do té doby, než se chapadla nezačnou stáčet. V tu chvíli, kdy už svůj tvar nemění, můžeme ji ponořit celou. Nesmí se vařit, nikdy ji nehoďte do vroucí vody, jinak by bylo maso po uvaření tvrdé, takže mírný var a za hodinu máte hotovo. Nic víc.

Doma se teda chobotnici nechystám vařit, ale myslím, že jsem ji na kurzu ochutnala poprvé, takže to bylo zajímavé. Přiznám se, že mi moc nechutnala. Taková moc gumová na mě, což mi nebylo moc přijemné.





Jakou přílohu ke steaku?

Takže tuhle přílohu budu doma dělat teď asi pořád. Brambory Louisiane jsem měla také poprvé a jsou jednoduché a fakt dobré! Potřebujete malé brambory, nivu, majonézu, jarní cibulku, česnek, sůl. Neuvařené brambory pečeme 40 min v troubě na 180 stupňů se slupkou, po upečení vychladíme, podélně rozpulíme a spojíme s ostatními ingrediencemi. Samozřejmě nivou ani majonézou nešetříme a kdo má rád česnek, tak ani tím! Jsou skvělé jak studené, tak i zapečené. Asi mi více chutnali zapečené, protože ta niva byla cítit víc a tu já můžu. Doporučuji vyzkoušet a ochutnat oba způsoby. Studené jsou zase takové osvěžující.





Konečně na steak!!

Nejlepší je steak z jalovice, takže mladé telátko. Před smažením nesmí být z lednice, ale pokojová teplota. Pokud máte 4cm tlustý steak, tak ho smažíte po obou stranách 4 minuty a pak dáte ještě na 4 minuty do trouby. Jednoduché. Stačí olivový olej, pepř a sůl.











To bylo tak strašně dobrý!! Hned bych si dala znovu.



Dáte si lososa? Grilovaného nebo uzeného?

Daliborovou největší láskou jsou ryby a mořské plody. Řeknu Vám, že takhle velkého lososa jsem ještě neviděla. Nádhera, haha. Grilovaného mám opravdu moc ráda, takže další dobrota! Ukázal nám také, jak na uzeného, ale toho už nemusím. Co Vy? Máte rádi?











Hurá sladká tečka!!

Tak na tu jsem se těšila hned od začátku. Creme Brulée je úžasný francouzský dezert. Miluju ho!  Potřebujete 250ml mléka, 750ml smetany, vanilkový lusk, 240g cukru a 14 žloutků. Všude najdete spousty receptů, tak Vám k tomu řeknu asi jen to, ať žloutků dáte opravdu hodně, podle Dalibora 14 žloutků!! a nevyšlehejte je v pěnu jak píše každá food blogerka. Jojo, Dalibor si tam ještě dělal srandu z blogerek, takže to radši stačí. :D








A to je vše! Zúčastnili jste se někdy nějakého kurzu vaření? Chystáte se? Na konci jsme dokonce dostali certifikát a zástěra nám taky zůstala, jé. Hezká památka. :)
INSTAGRAM   /   FACEBOOK   /   YOUTUBE   /   BLOGLOVIN
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

6 komentářů:

  1. Tak tenhle kurz vypadá fakt hodně lákavě! I když se musím přiznat, že pro mne hlavně tím lososem a chobotnicí. Malé chobotničky mám moc ráda, tak by mne zajímalo, jak chutná ta velká. Lososa mám nejradši uzeného, ale neumím ho připravit. A umět pořádný steak se určitě hodí. Já tedy nikdy na žádném kurzu nebyla, ale rozhodně bych se tomu nebránila. :)

    Little Dreamer


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dalibor říkal, že malá chutná stejně jako velká a proto měl velkou i malou, aby nám to dokázal! :D :)

      Vymazat
  2. Věřím, že ty sis to skvěle užila! :D Já bych si užívala asi hlavně to víno <3

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to určitě zajímavě a všechno vypadá skvěle! Jen asi tu chobotnici bych vynechala :D

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat