Lucie Šumová: JAK FOTIT MOBILEM

JAK FOTIT MOBILEM

By | 9:57 5 comments


Dnes Vám budu vyprávět o akci, které jsem se zúčastnila několik týdnů zpátky. Bylo to přesně v neděli 11. června. Jednalo se o exkluzivní workshop se světoznámým reportážním fotografem Janem Šibíkem, jehož práci mozná znáte z výstav Czech Press Photo nebo z časopisu Reflex. Měla jsem příležitost proniknout do tajů focení mobilním telefonem. Nejen, že to byl moc hezky strávený den, ale získala jsem praktické rady, o které se s Vámi v dnešním článku ráda podělím!



Nejprve se nám Jan Šibík představil a poté nám začal povídat o tom, co nás v tomto workshopu čeká, dal několik rad a tipů, ukázal nám jeho práce a pak jsme šli na věc! Fotit ven!

Proč vlastně workshop fotografování na mobil? V současné fotografii hrají mobily velkou roli. Některé se dokonce vyrovnají obyčejnému fotoaparátu a nahrazují kompakty, ale nikdy mobil nemůže dosáhnout kvality zrcadlovky.

Jaká je výhoda focení na mobil? Mobil máte vždy u sebe a co nám hlavně Jan Šibík říkal jako obrovskou výhodu bylo to, že lidé Vás s mobilem neberou jako fotografa. Vyprávěl nám i konkrétní situaci, která se mu stala. Poslali ho z Reflexu udělat reportáž do Kolbenky, tržiště, které připomínají balkánská města. Přišel tam se zrcadlovkou a ochranka ho ihned vyhodila, že se tam nesmí fotografovat. On si ale všimnul, že tam někdo fotí telefonem, tak to řekl nahlas. A odpověď? "TO JE ALE MOBIL!"Dobře, tak nic. Další den to zkusil znovu, bez zrcadlovky. Měl s sebou mobil a nikdo najednou neřekl ani ň. Takhle vznikla první dvoustrana vyfocená mobilem! Bylo to v roce 2012 na iPhone 4S. Koukněte na fotografie TADY.











DRŽTE MOBIL JEDNOU RUKOU
Tady nám Jan Šibík ukazoval, jaké je to fotit jednou rukou a když fotíme oběma rukama. Jednu ruku víc natáhnete, ale přiznávám, že já snad vždy mobil fržím oběma rukama. Co Vy?
Také chválil selfie tyče. Občas ji sám používá, protože si můžete nastavit, jestli bude snímat přední foťák nebo ten havní. Občas si hraje tak, že dělá, že fotí sebe, přitom to má nastavený na hlavní foťák a tím je ještě méně nápadný než když mobil drží jen tak v ruce. Také Vám selfie tyčka může pomoct při hledání správného záběru. S mobilem často lidé fotí z úrovně očí stojícího člověka, ale se selfie tyčkou najednou hýbají a hledají zajímavý úhel.







Protože jsem s holkama byla pozvaná od společnosti Ford Motor Company, tak jsme fotografovaly auta, ale nejen to, cokoliv při cestě a také samozřejmě oběd! Celá akce byla od 10:00 do 15:15 hod. Nejdříve oficiální záhajení, malé občerstvení, základy fotografování se smartphonem- teorie a praktické ukázky, fotografování v terénu, oběd a úplně na konec si každá z nás vybrala 5 fotografií, které za tento den vyfotografovala a bylo hodnocení a rozbor pořízených fotek. Jsem ráda, že se fotky líbily.



ČEKEJTE NA SPRÁVNOU CHVÍLI
Čekat jsme si vyzkoušely například u těchto balonků, které vypustili. Bylo to vážně rychlé! Kdybych měla balonky trochu výš a nebyla šňůrka přes budovu, tak by to bylo snad ještě lepší, ale no není boží, jak se odrážejí ve skle? V těchto chvílích je nejlepší udělat sekvenci obrázků, fotit fotit a pak vybrat tu nejlepší. Vždy je lepší, když je z čeho vybírat.



Další čekání na správnou chvíli bylo u této stěny, která nás zaujala. Vypadala dobře- barvy, stíny. Čekala jsem, kdy někdo projde. Líbí se mi, v jakém je paní postoji, ale škoda, že mám za ní ty dveře. Bylo by lepší ji vyfotit trošilinku dřív, aby byla přímo ve dveřích nebo možná spíše později, ale aby za ní nic nerušilo.



EXPERIMENTUJTE
Využijte toho, že máte mobil stále u sebe. Vytáhněte ho, když vidíte něco zajímavého. Foťte. Různě ho natočte, zachyťte detaily a různé abstrakce. Tyto záběry jsou originální a budou Vás jistě bavit. Pochopte svůj mobil, zaostřujte, při ťuknutí na displej můžete vyvážit i jas.







HLEDEJTE SPRÁVNÝ ÚHEL POHLEDU
Jak jsem již psala, tak plno lidí fotí z úrovně očí stojícího člověka, což je špatně. Klekněte si nebo foťte zeshora. Zkoušejte, hrajte si. Najděte úhel pohledu, který vypadá nejlépe. Například když si k tomu kleknete, tak můžete schovat za věc, kterou fotografujete nějaké další, které jsou rušivé a na fotografii je nechcete.











NEDOKONALOST MOBILU
Když nemáte prokreslené polotóny, fotka vypadá hned výtvarněji, působí trochu graficky, lidi zaujme a baví je to. Všímejte si světla, zkoušejte vše možné a hrajte si se stíny. Může vzniknout něco moc pěkného, ještě když přidáte zajímavý filtr.







UPRAVTE SVÉ FOTOGRAFIE
Existuje plno šikovných aplikací v mobilu, ve kterých se dá opravdu vyčarovat všechno možné. Najednou můžete z Vašeho snímku vytvořit úplně něco jiného a dát tomu šmrnc! Na toto téma bych chtěla někdy vytvořit samostatný článek, protože si myslím, že je to dost zajímavý. Já mám nejraději aplikaci Snapseed, kterou doporučoval také Jan Šibík. Dále používám hodně VSCO cam. Dříve jsem měla v mobilu celou složku aplikací na upravování, ale nakonec mi stačí tyhle dvě, které jsou podle mě úplně nejlepší. Co myslíte? V čem upravujete fotografie Vy?

Proč myslíte, že je fotografování na mobil tak oblíbené? Protože je mobil lehký, malý, máte ho stále při ruce? Protože můžete hned fotografii upravit a to v opravdu lehkých programech, které s fotografií udělají dost? Protože je můžete ihned sdílet na Vašem Facebooku nebo Instagramu?





A na konec nás čekal oběd. Bylo to opravdu výborné! Byli jsme v Meze restaurant. Jako předkrm byl marinovaný losos s avokádem a trhaným salátkem, hlavní jídlo bylo na výběr. Buď maso s kaší nebo salát, já jsem masová, takže je jasné, co jsem si vybrala. A úplně zakončení bylo s domácím tiramisu. Samozřejmě ani to jídlo jsme nezapomněli zdokumentovat. No znáte můj Instagram plný dobrot, haha.
Děkuji moc za pozvání na tak skvělou akci a za krásný den.








INSTAGRAM   /   FACEBOOK   /   YOUTUBE   /   BLOGLOVIN
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

5 komentářů:

  1. Ta akce musela být skvělá, mrzí mě, že mi to kvůli statnicím nevyšlo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Akcia vyzerá perfektne. Veľmi sa mi páčila tá story o mobile a zrkadlovke, vníma sa to tak. Ja fotím jedine mobil, nemám taký dobrý foťák a zdá sa mi to pohodlnejšie ako fotiť foťákom a potom prenášať fotky do notebooku. Fotky upravujem vždy v programe tuším Google Photos alebo také niečo. Mám to štandardne v mobile. Niekedy ich však upravujem priamo v počítači a na to používam pickmonkey stránku.

    OdpovědětVymazat
  3. akcia vyzerá naozaj skvele, ja fotím aj mobilom aj zrkadlovku, záleží na tom, že kam ideme a či sa mi chce ťažkú zrkadlovku vláčiť :) ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky sepsáný článek :) Muselo to být opravdu skvělé, být na takové workshopu :)

    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
  5. vyzeralo to na super akciu :) fotky sa vám podarili veľmi pekné! myslím, že tie dnešné moderné mobily už majú ozaj čo ponúknuť a často človek ani nespozná rozdiel :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat