Lucie Šumová: USA I. - Začátky

USA I. - Začátky

By | 15:19 9 comments
Někdy v prosinci jsem napsala svůj první článek o USA, který byl zveřejněný před pár dny. Nyní je 2.7. a já jsem v Ocean City již tři týdny. To to ale utíká!


Před odletem to bylo spoustu zařizování. Musela jsem si nechat vyplnit papíry ve škole, u doktora, u bývalých zaměstnavatelů, vyplnit informace na internetu, zařídit ubytováni, koupit letenku,.. Bylo toho dost. Sice jsem se na program W&T prohlašovala sama, ale nakonec jsem sama nejela. V agentuře byly ještě dvě slečny, které měly pracovat na stejném místě jako já a každá se přihlásila sama. Seznámily jsme se už někdy v zimě a všechno pak zařizovaly spolu.


Největším problémem pro nás bylo ubytováni, které jsme měly mít v pohodě zařízené za 100$ týdně, jak nám slibovala agentura. Nakonec jsme si psaly asi 3 měsíce s e-pointem, který v Ocean City zařizuje bydlení, výlety, prodává simkarty, můžete si u nich koupit nový mobil nebo použít počítače a tiskárny. Ani těsně před odletem jsme ubytování neměly jisté. Letěly jsme 10.6. a naše ubytováni (pouze písemná domluva) bylo zajištěné od 16.6. Na prvních pár dní jsme si našly ubytování od Slováků, kteří v USA přes léto jsou. Celkem jsme se dvakrát stěhovaly a až naše poslední bydlení bylo ok. (Nakonec to s epointem opravdu vyšlo a smlouvu jsme 16.6. podepsaly, uff. Jinak opravdu nevím, co bysme dělaly) Sice je nás tu v bytě 12, ale máme dvě koupelny, pěkný obývák a kuchyň, celý byt je klimatizovaný a hlavně jsme uprostřed Ocean City a ne někde na okraji, jak tomu bylo ze začátku. Pokud vás zajímá cena, tak je to 1650$ na cele léto a to až do konce září. My tu ale déle než do 15.9. stejně nebudeme a možná odjedeme ještě dřív, to se ale ještě uvidí.



V práci jsem začala už 12.6. Jde vidět, ze česká agentura pořádně ani neví co nabízí a vlastně je jí to celé jedno. Nejdůležitější přece je, že mají peníze v kapse a podepsanou smlouvu. To že celý program nakonec stojí víc než na začátku řekli, že ubytování je dražší, že obchod je jiný než vyprávěli, že se nezmínili, že je v OC tolik studentů, to už je jim jedno. Nejsem tedy v malém obchůdků na pláži. Jsem v obřím, klimatizovaném obchodě asi 5 minut od pláže. Na jedné směně je tam třeba 10 zaměstnanců a až začne sezóna, tak nás tam bude ještě víc. Měla jsem být pokladní a asistentka, nakonec je ze mě jen asistentka a k pokladně se za celé léto nedostanu. Mam přidělenou sekci a v té budu cele léto. Mam na starost část dámské sekce a kabinky, ty odemykám, zamykám, vyzkoušené oblečení vracím zpět, a pak také připravuji nové oblečení, které půjde na obchod. Dělá někdo z vás v obchodě s oblečením? Nezdá se vám to jako nuda? Mne totiž jo. :D Zlatá práce v kavárně. Moje sekce je ale v pohodě. Jsou holky, které cele léto chodí a skládají trička, nic jiného! A to by mě asi kleplo. Pracuji pětkrát týdne a to mi dá celkem 40 hodin. Směna mi začíná až ve 4 hodiny odpoledne, takže mám spoustu volného času, který nejčastěji trávím na pláži. Výplatu dostáváme jednou za 14 dní a to v podobě šeku. Já ten svůj dostala zrovna dnes. S šekem potom půjdu k bankomatu, strčim ho do něj a peníze se mi přidají na účet.





Po příjezdu do USA jsme si teda musely zařídit bankovní účet, jinak bysme neměly jak dostávat výplatu. Pan v bance byl moc hodný a založit si účet zvládne každý i se základní angličtinou. My ho mame v Bank of America a jeho vedení je zdarma pro všechny do 23 let. Další věc, kterou jsme musely s holkama zařídit bylo social security number, které je potřeba k práci. To už bylo trošku složitější, protože jsme se musely dostat do 50 kilometrů vzdáleného Salisbury. Tam už to ale bylo vše v pohodš. Člověk ani nemusel moc mluvit. Úředník si pouze opsal informace z dokumentů, které jsme přinesly a řekl nám kdy a kde si ssn máme vyzvednout. Třetí věc bylo mobilní číslo a to také nebylo nic složitého. Tarif s voláním, sms a internetem je za 45 dolarů a aktivace simkarty 20 dolarů. Tarif je na měsíc a po měsíci si člověk může zvolit jiný například s více daty nebo naopak žádným internetem. Poslední věc, kterou jsem já potřebovala udělat, bylo koupit si kolo. Do práce to mám nějaký ten kilometr a nechci každý den dávat peníze za autobus. Kolo jsme si koupily všechny ve Walmartu za 100$. Je moc krásné, ale kvalita nic moc. Budu rada, když mi cele léto vydrží. Už teď totiž občas vydává nehezké zvuky :D. I přesto jak na prd se mi zdá (co člověk může chtít za 2500,-) nám ho všude všichni chválí.



Hodně lidí si do USA jede vydělat peníze. Když si člověk najde dvě práce, tak si může vydělat opravdu hodně. I s jednou prací má člověk ale dost peněz, aby si to tu užil, chodil na večeře, udělal si výlet do NY nebo DC a hlavně se pořád může vyvalovat na pláži, učit surfovat, navštěvovat outlety.








Ocean city je přes léto opravdu město studentů. Jsou tu lidé z celého světa. Američani jsou tu hodní a všem pomáhají. Můžeme se zdarma učit surfovat, v kostele jsou párkrát do týdne jídla zdarma, jsou tu různé akce, které je možné zdarma navštívit, dá se chodit na kurzy angličtiny zdarma. Všichni lidé jsou tu super a nejvíc super jsou starší amíci, opravdu! Ty se k vám chovají jako byste byla jejich. Neuvěřitelné.









Tenhle článek je jen takové povídáni o všem a nevím jestli to vůbec někoho zajímá. Na druhou stranu je to aspoň něco jiného než sem píše Lucka. Můžete dát vědět, zda vás tohle vůbec zajímá nebo to mám psát pouze ve zprávách svým kamarádům a příbuzným. :D Ale tak fotky si snad rád prohlédne každý ne?
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

9 komentářů:

  1. Pokud to nikoho nezajímá, tak mě ale určitě ano. Případně mi to klidně piš :D Ta kola jsou naprosto úžasná! <3 :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéééé to je super, že jsi sem napsala. :) Určitě takové články by se hodili. :))) Ráda si počtu. :) Za to já jsem v Anglii za 2 měsíce to bude už rok :D

    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, to fialové kolo nemělo chybu :-D Super fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. To kolo prostě potřebuju, je dokonalý, chci ho ! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam to jídlo vypadá dokonale, i všechno kolem. Myslím, že i přes komplikace se to vyplatí! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji všechny, kdo mají odvahu takhle cestovat a pracovat v zahraničí. Krásná reportáž.

    OdpovědětVymazat
  7. skvělý článek ! těším se na další :)

    OdpovědětVymazat
  8. fotky jsou nádherné
    a celý článek vlastně je skvěle napsaný
    navíc ty kola mě dostaly !

    OdpovědětVymazat
  9. krásné fotky! snad se jednou do Ameriky podívám:) nejlépe za prací, musí to být super zkušenost!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat