Lucie Šumová: Faltus photoblog

Faltus photoblog

By | 18:41 31 comments

Mám pro vás po dlouhé době rozhovor, tentokrát se nejedná o žádnou módní blogerku, ale jde o Martina z tohoto blogu. Jeho blog je nejvíce zaměřen na fotky, které fotí. A fotí fakt dobře, věnuje se tomu od 15ti let a teď je mu 18. V jeho 15ti letech si za vydělané peníze z letní brigády koupil takový "lepší foťák" a o rok později si koupil jeho první zrcadlovku. Když jsem se ho zeptala kdy a proč založil blog, tak odpověděl: ,,Blog mám od března 2011. Musel jsem si ho založit, jelikož se mi v tu dobu začalo shromažďovat hrozné množství fotek, které jsem nechtěl cpát na stránky či do nějakých galerií, jako například ty fotky z běžných dní, ale taky například když mám nějaké větší množství fotek z photoshopu a nemůžu se rozhodnout, které dám na stránky a které ne. Noa tak jsem to vyřešil formou blogu."
Dále by vás na úvod mohlo zajímat, co nejraději fotí. Tak nejraději fotí lidi, tedy přesněji portréty a rád by zabrousil do světa fashion fotografií, zatím proto nemá ale moc možností. Pak také miluje autoportréty- jak si můžete na jeho blogu všimnout. ,,Né že bych miloval sebe, ale prostě mě baví vymýšlet ty koncepty." říká Martin. :) A abych nezapomněla, tak nějaké fotky má i tady, tak se určitě podívejte! :) To by pro začátek asi stačilo a teď se pojďme dozvědět víc v otázkách..



1. Máš skvělé a originální fotky. Kde se inspiruješ?
 
:) 
- Díky za kompliment! :) Mojí největší inspirací je určitě sama příroda. Krajiny už sice nefotím, ale tímhle myslím spíše světlo a počasí. Protože studio zatím nemám, fotím venku. Nejlépe se mi fotí v zapadajícím slunci. Umí do fotek vnést takovou správnou atmosféru. Pak mě také určitě hodně moc inspirují lidé na internetu. Myslím tím fotografy. Třeba moje nejoblíbenější Lara Jade. Umí nebezpečně dobře pracovat se světlem a já bych si jednou v budoucnosti přál být tak dobrý, jako je ona. Nápady se mi tak nějak v hlavě rodí samy, třeba i když někde jenom jdu, což mě štve, protože si to nemůžu ani napsat/načrtnout a než dojdu domů, dávno to zapomenu. Občas si už tak originální, jak bych chtěl být, rozhodně nepříjdu.



2. Jaké byly začátky ve focení? Jak si se učil?
- Asi jako každý, i já jsem si prošel těmi stádii focení "všeho možného". Nejdřív jsem fotil včeličky, kytičky, všecky možné serepetičky, ovšem později mě více táhlo focení lidí a to vedlo ke koupi zrcadlovky, protože kompakt na to neměl dostatek síl. Nikdy nezapomenu na ty probděné noci, které jsem strávil vybíráním a porovnáváním zrcadlovek. Mým učitelem jsem si vlastně já sám. Když tak vzpomínám, nikdy jsem si nenechal od nikoho radit co a jak, ono totiž nebylo od koho. Preferuji taktiku "pokus nebo omyl" a takhle to dělám do dnes. Možná, že nechat si od někoho poradit mi občas chybí. Například ovládat Photoshop není žádná sranda.

3. Byl si někdy i na nějakém fotokurzu?
- Na fotokurzu jsem ještě nikdy nebyl. Poslední dobou nad tím ale uvažuji. Chtěl bych zkusit nějaký právě třeba na práci s Photoshopem, nebo naučit se lépe zacházet s focenými lidmi. Ona i ta Lara J. dělá workshopy, to bych ovšem musel až do Ameriky
 :)
  tak možná někdy.


4. Když už jsme u toho že by si musel až do Ameriky , tak co ty a cestování? Máš už vyfoceno spousty zemí nebo se na to teprve chystáš?
- Tak na to se teprve (asi) chystám. Kdybych mohl, pořád bych jenom cestoval. Baví mě prozkoumávat nová místa. Právě doufám, že teď po maturitě se mi otevřou nové a lepší možnosti. Zatím jsem skoro nic neprocestoval. A ta Amerika? Můj sen! Kdyby to šlo, klidně bych tam i bydlel. Ale stačila by i Anglie - jižní část - líbí se mi tam totiž to moře.



5. Na blog píšeš i anglicky, tak by ses v té Americe nebo Anglii i domluvil. Přemýšlel si někdy o budoucím povolání?  
- Nejradši bych to chtěl vyzkoušet naživo, takovou možnost jsem měl jenom jednou. Budoucí povolání? Vidím se právě třeba v tom New Yorku, jak fotím v ulicích a na střechách fashion fotky do časopisů se světovými modelkami, hehe, ale to je jenom pouhý sen. Jelikož teď studuji informatiku v ekonomice, asi budu pokračovat v duchu něčeho takového, i když se mi moc nechce. Nebo zkusím nějaké jazyky, ty mě totiž baví. Fotografickou školu jsem zavrhl, protože to není nic pro mě.


6. Čteš časopisy o focení?- Jelikož mě čtení celkově vůbec nebaví, tak ani časopisy si nekupuji. Parkrát jsem to udělal, ale pak se na sebe naštvu, že to stojí 100,- a já to jenom prolistuji a prohlédnu si obrázky. Ale jako dobrá inspirace to určitě může také posloužit.



7. Napadlo tě někdy poslat nějakou fotku do soutěže?:)
- Napadlo, a ne-jednou. Poslal jsem už několikrát, jenže nikdy nic nevyšlo. Tedy, abych byl přesný, jednou se mi povedlo vyhrát 3. místo v soutěži Jablonecké knihovny. Toď můj jediný úspěch. Asi bych se neměl vzdávat, ale jsem vůči tomuhle už nějaký takový skeptický.

8. Co říkají rodiče na to, že si se do toho focení tak dá se říct zamiloval?
- Já ti ani nevím, jestli si to uvědomují, že jsem se do toho zamiloval. Ono lidem (mnoha lidem, vidím to třeba v mé třídě) to totiž přijde jako úplně divná činnost, pouhé cvakání spouště. Možná tak pro ně, ale já tím žiju a pro mě to znamená opravdu hodně.



9. Znáš nějaký citát o focení?
- Taková poučná anglická věta od Američana Eveho Arnolda: "You can’t make a great musician or a great photographer if the magic isn’t there." Mnoho lidí si toto neuvědomuje
 :)



10. Je ve focení nějaká strašná chyba, kterou na fotkách opravdu nesnášíš a nikdy by si tak už fotku nevyfotil?
- Nejdůležitější je přemýšlet nad kompozicí. Sice se neřídím nějakými pravidly, ale nemám rád takové ty "rádoby umělecké" fotky s různě nakloněnou či pokřivenou kompozicí. Taky nemám rád příliš velké upravování, což jsem i já, musím se přiznat, dělával. Sice úpravy také tvoří podstatnou část fotky, ale nesmí se to přehnat.


11. A jak se staráš o svou zrcadlovku? Čistíš třeba nějak své objektivy a co dělat, když na objektivu máme třeba otisk?
- Jako by byla moje dítě/milenka/manželka  :) Jak kdy, ale většinou po každém focení ji otřu speciální hadrou z mikrovláka, pak vyleštím objektivy a někdy je i ofoukám balónkem. Foťák zevnitř čistím jednou za čas. Na prach jsem úplně alergický. Jinak na takové ty větší nečistoty se dá použít speciální roztok na optiku.



12. Sleduješ i třeba jiné blogy o focení, které jsou podobné jako ten tvůj? :)Jaký je tvůj nejoblíbenější?
- Sleduji. Mezi mé nejoblíbenější patří třeba Picture Puttonen (http://pictureputtonen.blogspot.com/), David Urbanke (http://davidurbanke.blogspot.com/), Karrah Kobus (http://karrahkobus.blogspot.com/), Lina Tesch (http://linateschphotography.blogspot.com/), Meri Björn (http://merikuvaa.blogspot.com/), Rosie Hardy (http://rosiehardyblog.blogspot.com/), Rockie Nolan (http://the-wanderlusters.blogspot.com/) a třeba ještě Tim Kiukas (http://timphoto.blogspot.com/).



13. Co je podle tebe nejtěžší fotit?
- Malé děti a zvířata. Nikdy nevíš, co od ních čekat :)



14. Vyvoláváš si fotky nebo je máš spíš v počítači?
- Mám je v počítači. Zatím. Jednou, až budu mít svůj byt/dům, chci si udělat zeď celou z fotek. Od mládí až po stáří.



15. Co patří do tvého seznamu přání ve focení? Plánuješ si něco nového pořídit?:)
- Pořád o tom melu, ale je to Canon 5D Mark II spolu s objektivy EF 85mm f/1.2, EF 35mm f/1.4 a EF 24-70 f/2.8. 5Dčko určitě plánuji, šetřím jako divý, snad to někdy vyjde, přecijenom je to pořádná pálka.



16. Tak to je vše, měj se hezky a ať ti to fotí. A co by si řekl na závěr ostatním, kteří chtějí být ve focení tak dobří jako ty?- Fotit, fotit, zkoušet, zkoušet a nebát se. Taky děkuji za rozhovor :)







Jeho blog: http://unarmed-deer-hunter.blogspot.com/
Jeho stránka: http://martinfaltejsek.cz/
Jeho fcb stránka: http://www.facebook.com/martinfaltejsekphotography

Doufám, že se vám rozhovor líbil, děkuji Martinovi za odpovědi. A jak se vám líbí jeho fotky? Mě se líbí strašně moc, na blogu jich má ještě víc, tak se určitě podívejte. Má skvělé nápady a z fotek vždy něco vyzařuje a mají i krásný barvy, efekt,.. No prostě se mi to líbí!!
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

31 komentářů:

  1. Krásnější fotky jsem nikdy neviděla,myslím to vážně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky jsou strašně zajímavé! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. panebože,tak tohle je dokonalé! :) ♥

    OdpovědětVymazat
  4. A ty fotky mě nepřestávají bavit, jsem ráda, že se vám taky líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  5. super rozhovor :)
    a tie fotky ... :O wow ! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Fotí moc hezky :) Tohle je super rozhovor hlavně originalita :)

    OdpovědětVymazat
  7. wáu! ani neviem čo mám napísať,všetky fotky sú úplne dokonalé!

    OdpovědětVymazat
  8. Naprosto dokonalé fotky! Martin má opravdu nadání! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné fotky, opravdu! :) To je luxusní!! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty fotky jsou opravdu povedené.A souhlasím,Canon je nejlepší ze všech značek :)

    OdpovědětVymazat
  11. díky za povšimnutí , všechny jsem označila a vložila poté už neprohlížela :) už jsem smazala :))
    jinak super rozhovor snad někdy budei s tou sestrou :))

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju za tip, hned ho jdu sledovat )

    OdpovědětVymazat
  13. a co kdyby taková fotka unikla Pavlíně Jágrové :D to by si anonymové smlsly :D

    OdpovědětVymazat
  14. Strašne sa mi páči tento článok, keďže sa sama o fotografovanie zaujímam :) Martinovi držím palce, aby sa raz dostal do toho New Yorku, veľmi sa mi páči jeho práca :)

    OdpovědětVymazat
  15. Super rozhovor! Je to už nějaká doba, co jsem na jeho fotky narazila a musím říct, že na ně vždycky zírám s otevřenou pusou, jsou dokonalé! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ooh Faltus is so cool and his photos as well :)

    OdpovědětVymazat
  17. heyy Mikko thankssss :)

    Díky všem, Díky i tobě Lucko! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Jeho blog sleduju už delší dobu.. Má úžasné fotky!! :)

    OdpovědětVymazat
  19. to je geniálne!!!strašne moc sa mi to ľúbi:)

    OdpovědětVymazat
  20. má skvělé fotky! díky tobě ho sleduju. ))

    OdpovědětVymazat
  21. Martin je prostě třída. :) A rozhovor se určitě povedl.

    OdpovědětVymazat
  22. To jsou nádherný fotky, úplně to na mě dýchlo emocemi a těmi pocity, co jsou ve fotkách!

    OdpovědětVymazat
  23. má nádherný fotky, moc mu přeju at se jeho sen splní!:) nevíš jaký má foťák?)

    OdpovědětVymazat