Lucie Šumová: JAK PSÁT BLOG

JAK PSÁT BLOG

By | 21:45 7 comments


Už je to docela dávno, co jsem se dozvěděla o stránce www.VímVíc.cz. Tento projekt spustil Michal Hardyn, kterého k tomu motivoval růst podobných portálů ve Spojených státech. Funguje to tak, že vám tento web umožňuje vzdělávat se v nejrůznějších oblastech pohodlně z domova formou videa. Mají desítky kurzů od profesionálů z oborů jako je osobní rozvoj, jazyky, fitness, marketing, IT, kariéra,... Některé stojí pár stovek, jiné tisíc a nějaké jsou úplně zdarma. Což je lákavé, ne? Zaujalo mě to a nakonec jsem se rozhodla pro kurz Jak psát blog, kam se lidé vracejí v zástupech. Myslím, že by to mohlo zajímat i někoho z vás. Co na to říkáte?



Začíná někdo z vás s blogem? Já už ten svůj mám sice od konce roku 2010, ale i tak jsem se v tomto kurzu dozvěděla spoustu zajímavých věcí. Bála jsem se, že to bude k ničemu, ale vůbec ne. Pro začínající blogerky je to určitě skvělá věc! Mně popravdě dlouho trvalo než jsem si k tomu sedla a pustila si to, ale koukala jsem se na to postupně. Nezkoukla jsem všechny videa z osnovy hned po sobě. Musíte si k tomu najít čas. Možná by pro mě bylo i lepší, kdyby to bylo sepsané a jen jsem si to přečetla, ale to už každému vyhovuje něco jiného. Jedno video má kolem sedmi minut a je jich tu 15. V kurzu máte celou osnovu lekcí a každá tedy obsahuje video.

Kurz jak psát blog, kam se lidé vracejí v zástupech
Osnova kurzu:

  1. Rozhodující faktory, zda čtenář vydrží na stránce déle než 10 vteřin
  2. Tři pravidla chytlavého titulku
  3. Formátování textu - protože na tom záleží
  4. Jazyková stránka věci - jste to, co píšete
  5. Základy SEO aneb aby vás našli
  6. Kdo jsem a co říkám - klíčová otázka
  7. Načasování a jak často psát
  8. Nejčtenější typy článků
  9. Optimální délka článku
  10. Jak zapojit emoce
  11. Proč je hummor důležití a proč můžete být vtipní i vy
  12. Proč se čtenáři vracejí a proč sdílí váš obsah
  13. Jak vytvořit opravdový virál
  14. Tři triky jak znásobit počet čtenářů u jediného článku
  15. Komunikace se čtenáři


Dále mě zaujal například kurz Copywritingu, ale i kurz fotografování. Dále mají také několik kurzů o výživě a zdravém životním stylu, např. o vegantsví a paleo dietě, o které je v poslední době zvýšený zájem. Najdete je v kategorii Zdraví a krása. Krom toho mají i jazykové kurzy a výběr je opravdu veliký. Je z čeho vybírat.



Asi jste čekali, že vám poradím, jak tedy psát blog. Tak nějak zkráceně vám dám pár mých tipů. Za mě je na prvním místě jednoduchý a přehledný design, protože ten dělá určitě hodně. Prostě první dojem. Vsaďte na kvalitu. Já hodně koukám na fotky, které mě baví prohlížet, tak ať jsou hezky vyfocené a velké! Hlavně musíte vědět to, o čem chcete psát a důležitá je také komunikace se čtenáři. Nečetli jste náhodou říjnové číslo Cosmopolitanu 2015? Tam byl na tohle moc hezký článek, kde jste se mohli nechat inspirovat radami módních blogerek. Já jsem tam napsala to, jak jsem občas do blogování strašně zapálená a jindy se mi do toho vůbec nechce. To jste si mohli všimnout. V takových případech pak žádné články raději nepíšu, protože si myslím, že by to bylo vidět. Na druhou stranu si musíte udělat jasno, jestli chcete mít blog jen pro zábavu nebo jako byznys. Nějaká pravidelnost určitě důležitá je. :) Pokud chcete další doporučení, tak si určitě také vyzkoušejte kurz stejně jako já. Stačí, když se do něj zapíšete a můžete si ho procházet kdykoliv, když budete mít chuť.

Líbí se vám tento nápad vzdělávání se online? Máte s touto stránkou nebo nějakou podobnou zkušenosti? Budu ráda, když mi dáte vědět! Můžete mi i říct, co na blozích máte nejradši vy nebo třeba co byste změnili u mě.



INSTAGRAM   /   FACEBOOK   /   YOUTUBE   /   BLOGLOVIN
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

7 komentářů:

  1. O stránce slyším prvně, ale vypadá to zajímavě :)
    Myslím, že je i skvělé, že to jde takhle online, přece jenom je to pro hodně lidí mnohem pohodlnější, než kdyby někam museli jet. :)
    Jinak já na blozích mám ráda hlavně jednoduchoust-když je blog přeplácaný-třeba design, tak automaticky zavírám :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý námět kurzu, ale pro běžného začínajícího blogera dost přemrštěná cena. Třeba A Cup of Style mají své základy asi za 500, což už se dá utáhnout.
    K.
    http://inkpotstories.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Taky ho mám zapsaný a jsem v půlce osnovy, nějak na to není momentálně čas. Ale přesně to je na tom super, pustíš si to, když máš náladu a čas se vzdělávat :) Zatím jsem se dozvěděla spoustu super tipů, jak blog ještě vylepšit, pro začátečníky to bude přímo studnice informací!

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, toto je skvelá. Ešte som o tej stránke nikdy nepočula. Rozhodne sa tam utekám pozrieť. Ďakujem za skvelý tip.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  5. No záleží na spoustě aspektů od stylů písma až po obsah článku na blogu. Jinak takový PR článek má svoje pravidla tak aby byl dobře čitelný a aby lidi po první větě nepřestali číst a pokračovali. Třeba takový samozřejmě se jedná o marketing.

    OdpovědětVymazat