Lucie Šumová: USA II. - Práce

USA II. - Práce

By | 20:35 7 comments
Rozhodla jsem se napsat podrobnější článek o práci, kterou v USA dělám. Jako první bych chtěla říct, že v katalogu možných pozic od mé agentury, byl název obchodu Ocean City Boardwalk Inc. Tím pádem mi vůbec nešlo tento krám vyhledat na internetu a dočíst se nějaké informace a zkušenosti. Obchod se tedy jmenuje Sunsations. Je to řetězec obchodů a já si ani netroufnu říct, kolik jich celkem po USA je. Obchody vlastní skupina Rumunů, manažer každého obchodu je Rumun a asistent/asistentka každého manažera je také z Rumunska. Už to je hrozné co? Samozřejmě alespoň polovina ostatních zaměstnanců je také z Rumunska. Ostatní jsou pak z Bulharska, Ukrajiny, Thajska, Filipín, Ruska,.. V našem obchodě na 125. ulici jsme dvě Česky. Jedna dělá od 8 do 4 odpoledne a já pak chodím na večerní směny od 4 do 11 nebo 12. Což je jedině dobře, protože se tam aspoň s nikým nevykecávám česky a musím se spolehnout jenom sama na sebe. Hodinová mzda je 8 dolarů, což není nic moc a mám takový pocit, ze nám ani míň dávat nemohou. Obchody tu chtějí studenty hlavně proto, aby ušetřily. Pokud by na stejnou práci chtěli najmout Američana, tak by mu museli dát alespoň dvakrát tolik. (Bavila jsem se s Američanem, který pracoval v restauraci a dělal co je potřeba. Opravil umyvadlo, umyl nádobí, pomohl nosit zboží a měl 25(!!) dolarů na hodinu). Student z Čech nebo Bulharska bude ale rád, že se může do USA podívat a i mzda 8 dolarů za hodinu se mu bude zdát vysoká. Pracovat se může 40 hodin týdně. Za přesčasy by nám totiž museli dát 12 dolarů na hodinu. První týden se manažer spletl a já měla díky rozvrhu, který napsal, 44 hodin. Joo, to bylo radosti. Jinak počet hodin za které dostanete zaplaceno je opravdu přesný. Při příchodu, odchodu a pauze si zaměstnanec musí odštípnout (tak jako to u nás bývalo za starých časů). Jednoduše se dá spočítat, kolik si člověk vydělá za týden. Od toho se pak ale ještě musí odečíst daň (USA s státu Maryland). Mně tak z první výplaty, kterou jsem po dvou týdnech dostala, moc nezbylo. Vydělala jsem si 640 dolarů a strhli mi to přibližně na 550 dolarů. V ČR si ale budu moct příští rok zažádat o vracení dani a tak se mi ještě nějaké peníze vrátí. Ale stejně je pěkné si tohle vydělat obyčejnou prací v obchodě. Jak dlouho bych to musela vydělávat v Čechách.

Obchod je opravdu velký a klimatizovaný. Občas nám tam k večeru bývá i zima a tak je dobře s sebou mít mikinu na zip (musí být přece vidět nápis Sunsations na vašem tričku) a nebo i dlouhé kalhoty. Já jsem tam ale stejně vždycky jen v tričku a kraťasech. Ve 30 stupních opravdu nepojedu 25 minut na kole v dlouhých kalhotách a mikinu na zip s sebou žádnou nemám. Slyšela jsem, že pravidla jsou v některých obchodech opravdu striktní. U nás to tak ale není, můžeme si povídat, napít se kdy chceme, odskočit si. Spolubydlící se například musela dovolovat, zda může jít na záchod a pít nemohla vůbec. Když se chtěla napít nebo najíst, tak si musela odštípnout a dát si pauzu. My si nesmíme povídat pouze když přijde na kontrolu Daniel Popa, což je manažer všech Sunsations v Ocean City. Když jsem s nim měla skype interview, tak byl hrozně přátelský a milý a teď? Naprostý opak! Lepší je na něj radši nemluvit.

V obchodě se prodává skoro vše. Oblečení, suvenýry, hračky, věci do vody, selfie tyče, sladkosti, pití, laky na nehty, bižuterie a i zvířata! Můžete si zde koupit krabíka, ještěrku nebo žábu. To mi přijde naprosto hrozné!! Krabovi koupíte pomalované ulity, chudák pak nejenom že nosí ulitu na zádech, ale má na ní třeba přidělaného ješte Nema. Do té vaši vybrané ulity vleze ale až po tom, co trochu povyroste. Ne že by se mi krabi nelíbili, ale zavřít je do malé klícky a mít je v pokojíčku mi opravdu nepřijde správně. Ještěrky se musí stříkat rozprašovačem a dávat jim 4x týdne najíst. Za tu dobu co v Sunsatinons pracuju, jsem nikoho neviděla to dělat. No a žába v pidi plastovém akvárku taky nic moc.

Jistě víte, že 4.července Američané slaví svátek nezávislosti, který je pro ně opravdu důležitý. Všichni se od hlavy až k patě obléknou do vlajek, modré, bílé a červené a jdou slavit. Všude v oknech jsou vlajky a na večer je přichystán ohňostroj. U nás v OC byly dva. Nechci aby to vyznělo, že moje práce je na prd. Mám skvělého manažera, který je vždy veselý a snaží se nám vyjít vstříc. Na den nezávislosti nám objednal pizzu, vlastně jich objednal 6! Byly z pizza Hut a naprosto skvělé. Na večerní ohňostroj jsme se dívali všichni a dokonce jsme se dohromady fotili. Nikomu v tu chvíli vůbec nevadilo, že je obchod prázdný. Takže opravdu hodně záleží, ve kterém obchodě člověk je a jakého má manažera. Já měla štěstí a to nejen na manažera, ale i na pozici, kterou mi v obchodě přidělil. V minulém článku jsem už psala, že jsem v dámské sekci u kabinek, pouštním lidi dovnitř, počítám kolik kousků oblečení mají, to co nekoupí pak vrátím na místo, udržuji svou sekci čistou, nesmí se nic válet na zemi a oblečení by mělo byt srovnané podle velikosti. Dále také štítkuju nové zboží a večer svoji sekci vysaji.

Ještě vám chci ukázat jiné pozice, které agentura Atep nabízela a z kterých jsem si vybírala. Třeba to někoho bude zajímat a alespoň bude vědět co čekat, když do USA pojede. Určitě to není o nějakém ,,americkém snu".

Nakonec jsem si k práci v Sunsations našla second job. Teď už mám jistotu, že si na cestování vydělám. Dělám housekeeperku pár ulic od mé druhé práce, což je super. Uklízím v dvojdomcích/řadovkách, které mají 2 pokoje, dvě koupelny, jacuzzi, obývák a kuchyň. Lidé zde stráví treba týdenní dovolenou a mají větší pohodlí a soukromí než v hotelu. Je tu také venkovní bazén, vnitřní bazén a tenisové kurty. Moc hezký areál, ve kterém by mi určitě nevadilo strávit svou dovolenou.

Zpět ale k mé práci. Začínám vždy v devět hodin ráno a jsem tam do 3:30 odpoledne. Mám tedy půl hodiny na to se dostat do Sunsations a najíst se. Takže času je až až, neboť přejezd trvá opravdu maximálně pět minut. Za hodinu si vydělám 8,50 dolarů a pracuji jen párkrát do týdne. Teď jsem tam teprve začala a tak vždy uklízím pod dozorem. Později budu mít za úkol sama uklidit dva byty, což se dá krásně zvládnout. Jeden uklidím dopoledne, dám si pauzu na oběd, a pak uklidím druhý. V pátek a v sobotu je to ale trošku jinak. Přijede úklidová služba a housekeeperky pouze kontrolují jejich práci a popřípadě dodělají, co bude potřeba. Zatím se mi moje druhá práce zdá lepší, ale uvidím jak to bude časem. Určitě nechci mít dvě práce celé léto. Někdy v srpnu bych chtěla z jedné z těchto dvou prací odejít a užívat si více volného času.
Pokud je tu někdo, kdo přečetl celý článek, tak tleskám. Muselo to být celkem vyčerpávající, haha. Nevím ani, zda tu segra někdy něco tak dlouhého měla. Pokud Vás zajímá něco konkrétního, tak můžete napsat otázky do komentářů pod článek. Ráda Vám je zodpovím a pokud to bude něco rozsáhlejšího, tak tomu můžu věnovat samostatný článek. :) Mějte se krásně a užívejte léto!
INSTAGRAM   /   FACEBOOK   /   YOUTUBE   /   BLOGLOVIN
Novější příspěvek Starší příspěvek Domovská stránka

7 komentářů:

  1. Teda, jsi skvělá že zvládáš dvě práce, já bych asi umřela. Mně by se líbil článek o celkovém životě tam. Příroda, jídlo, obchody, lidé.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidim, ze dve prace zvladas skvele. Jsem pak zvedava pro jakou praci se pak rozhodnes. Fotky jsou skvele. Uz se tesim na dalsi clanky.
    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přiznat, že jsem finanční ohodnocení čekala trošku lepší, i když ve srovnání s našim je to královský plat :D. Držím palce, ať jde vše bez problémů, a daří se Ti. Určitě se těším na další články :)
    CHIC Adriana

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjoo, přecetla jsem to cely a jsem rada. Vedela jsem, ze existuji takove moznosti, ale nidkdy jsem nic podrobneho necetla a po precteni mi to prijde fakt super!
    sice to urcite ma i hodne negativ, ale az budu starsi urcite bych chtela nekam jet takhle pracovat)
    moc si to tam uziij a hodne stesti!

    OdpovědětVymazat
  5. Tyyyjo to je super! Hlavně se neudři! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Přečetla jsem to jedním dechem. Zajímavý článek a užij si to tam, držím pěsti, ať se daří :-)

    MY HUMBLE JOURNAL

    OdpovědětVymazat
  7. skvělý článek!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat